UE vrea să ajute financiar statele care se confruntă cu sosirea în masă a unor migranți

UE vrea să ajute financiar statele care se confruntă cu sosirea în masă a unor migranți
Publicat: 02/03/2016, 10:45

Comisarul european însărcinat cu Ajutoarele Umanitare Christos Stylianides urmează să propună, la Bruxelles, să se acorde o parte a ajutoarelor umanitare europene țărilor care urmează să primească masiv refugiați și migranți.

Grecia estimează că are nevoie de aproape 500 de milioane de euro pentru a organiza primirea a 100.000 de refugiați și a încerca să gestioneze o situație gravă la frontiera sa cu Macedonia, unde mii de migranți sunt blocați din cauza unor restricții care le-au fost impuse de mai multe state europene.

În „jungla” de la Calais (nord), cea mai mare tabără din Franța, în care locuiesc în principal sirieni, afgani și sudanezi ce așteaptă să poată traversa Canalul Mânecii pentru a ajunge în Anglia, migranții erau recalcitranți față de ideea de a fi mutați în centre de primire de pe teritoriul francez. Mulți își mărturiseau neputința. „Suntem lăsați așa, în frig, iarna”, a declarat unul, nemulțumit.

Demolarea adăposturilor improvizate a continuat într-o zonă locuită în principal de sudanezi.

Confruntări au izbucnit luni între migranți și activiști, pe de o parte, și polițiști antirevoltă, pe de altă parte. Situația era tensionată miercuri, după ce marți nu au avut loc violențe.

Pentru a evacua zona vizată, adică aproape două treimi din tabără, „ne vom acorda timpul necesar”, a dat asigurări Vincent Berton, reprezentantul pe plan local al Guvernului, evocând un termen de „trei săptămâni, o lună”. În zona în curs de desființare locuiesc între 800 și 1.000 de migranți – potrivit Guvernului, aproximativ 3.450 de persoane – potrivit asociațiilor.

Justiția le-a cerut autorităților să nu distrugă „locuri de cult” și „locuri de trai” (școli, centre juridice), au subliniat activiștii.

– „Trecere cu pipeta”

În sudul Europei, peste 7.000 de migranți au rămas blocați la postul grec de la Idomeni, după ce mai multe țări au impus restricții, inclusiv Macedonia, în privința numărului de persoane autorizate să pătrundă pe teritoriile lor, un subiect care divizează profund UE.

După o trecere extrem de limitată, „cu pipeta”, duminică, în Macedonia, un grup de 300 de irakieni și sirieni, inclusiv femei și copii, a forțat luni un cordon al poliției elene și a doborât o parte a barierei de sârmă ghimpată. Polițiști macedoneni au ripostat cu gaze lacrimogene.

Comisia Europeană (CE) s-a declarat „foarte îngrijorată” de aceste incidente, însă Macedonia a justificat tirurile de gaze lacrimogene evocând „o tentativă violentă” de pătrundere. Autoritățile de la Skopje au suplimentar trupele atât cu militari, cât și cu polițiști.

Macedonia este prima țară de pe ruta din Balcani, pe care migranții o urmează după ce sosesc pe insulele grecești de pe coastele turce.

Într-o vizită la Madrid, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a denunțat din nou, marți seara, restricțiile impuse migranților la frontierele din Blacani, care „nu sunt conforme dreptului internațional sau decenței umane”.

Peste 131.000 de migranți au sosit în Europa, pe Marea Mediterană, de la începutul lui ianuarie, a anunțat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), un număr mai mare decât cel din primele cinci luni ale lui 2015.

Atena, aflată în prima linie, a cerut ajutor marți. „Nu suntem în măsură să facem față refugiaților care vin”, a avertizat Olga Gerovassili, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

Grecia, o țară în care se află în prezent 23.000 de migranți, preconizează să expulzeze 308 persoane – în principal marocani, algerieni și tunisieni – în cadrul unui „acord de readmisie” încheiat între Atena și Ankara, dintre care a expulzat deja 150 marți.

În Italia, aproximativ 12 asociații au denunțat tratamentul aplicat nou-sosiților în „hotspots”, niște centre de înregistrare înființate la solicitarea Bruxellesului.

La Berlin, aproximativ 2.200 de refugiați și voluntari au asistat, marți seara, la un concert organizat în favoarea lor de către prestigioasa Filarmonică din Berlin.

Într-o încercare de a pune capăt neînțelegerilor între europeni, președintele Consiliului European Donald Tusk a început marți, la Viena, un turneu în Balcani, iar joi și vineri urmează să efectueze o vizită în Turcia, înaintea summitului european programat pe 7 martie la Bruxelles, la care va asista și Ankara.

– Schimbare…

În paralel, surse diplomatice au declarat pentru AFP că nave NATO trimise în Marea Egee împotriva rețelelor de traficanți de migranți între Turcia și Grecia nu a fost încă mobilizată în apele teritoriale turce, deoarece nu a fost autorizată de către Ankara.

Comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a acuzat Moscova și Damascul că „folosesc în mod deliberat” valul de refugiați ca pe o armă, cu scopul de a destabiliza Europa.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO O jurnalistă a întrebat-o pe amanta lui Putin de ce nu are copii. Imediat...
Meteorologii EaseWeather anunță o iarnă ciudată în România. Câte zile ninge în decembrie, ianuarie și...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
O nouă înfrângere pentru Emma Răducanu. De ce i-a fost luată „bijuteria” de 180.000 de...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă...
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Oana Ciocan rupe tăcerea după ce Zanni a dezvăluit că Jador ar fi agresat-o: 'Vă...
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase...
Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în...
Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
În cât timp se prescrie, de fapt, o sancțiune rutieră?
The Times: Jumătate din obuzele utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
Doliu în televiziune. A pierdut lupta cu o boală necruțătoare: S-a stins din viață în...
Răzvan Exarhu și-a ieșit din minți. Scandal în plină stradă
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți...
Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Câte joburi poate înlocui Inteligența Artificială? Un economist răspunde!